Självporträtt


En hypnotisk vaggvisa i samarbete med Sveriges Radio Drama. 

”Och moderhelvetet sjunger: OCH Välkommen till allt Välkomna till världen Det är jag som är ursprunget OCH ändamålet. Jag är den enda. Jag är en Källan till allt. Jag är vägvisaren. Och jag är framtiden och Jag är världen OCH Världen är Jag”

 

Föreställningen kan bäst beskrivas som en modern opera. Eller kanske en nytolkning av ett klassiskt grekiskt drama med en kör och skådespelare som i ett samspel driver handlingen framåt. Eller helt enkelt som ”en hypnotisk vaggvisa”, som Dimen Abdulla själv beskriver verket.

– För mig har det kommit att bli allt viktigare med sagor och vad sagor är, och hur dessa berättelser är ett sätt att kolonisera ett barns psyke. Jag är intresserad av vem som berättar fiktionen om verkligheten och Självporträtt är baserad på denna idé, säger dramatikern Dimen Abdulla.

Dimen Abdulla är dramatiker med utbildning från Kungliga Konsthögskolan, Biskops Arnö och Stockholms dramatiska högskola. Hon debuterade med monologen ”På alla fyra” och valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Hennes debutpjäs “Revolution” på Ungscenöst valdes till scenkonstbiennalen Bibu 2016. Hon är aktuell med “Nomnomnom” på Unga Dramaten och “Och någon blev inte knivhuggen” på Uppsala Stadsteater. Hon skriver för Folkteatern i Göteborg, Stockholms stadsteater och Dramaten. Hennes texter går också att läsa på BANG, 10-tal, Kritiker och Space Matte. Hösten 2015 blev Dimen Abdulla Radioteaterns första husdramatiker. ”Självporträtt” är hennes radiodramadebut.

Zhala, popartisten som signats av Robyn har med sitt futuristiska sound fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Med sin kosmiska pop och unika videor har hon beskrivits som en demon från en annan galax. Hon ställer ut ljudverk till konsthallar och turnerar världen runt med sin live show och performance där den alldeles egna rösten och dansen är i sin råaste kraft.

Självporträtt

Premiär 5 juni 2016

Manus av Dimen Abdulla
Regi och tonsättning: Roxy Farhat och Zhala Rifat.
Med: Roxy Farhat, Julia Frändfors, Koko Ntuen, Mathias Oldén, Zhala Rifat, Julia Spada, Daniel Zangger Borch och Stockholms Gosskör. 
Ljuddesign: Lena Samuelsson. 
Dramaturg: Magnus Lindman.